فروردین
قراردادباما تی وی
برای مشارکت و همکاری چطور قرارداد بنویسیم و به چه نکاتی توجه کنیم تا بعدا متضرر نشویم؟
برای مشارکت و همکاری چطور قرارداد بنویسیم و به چه نکاتی توجه کنیم تا بعدا متضرر نشویم؟
یکی از مهم ترین فواید قرارداد شراکت و همکاری این است که باعث میشود ما در روند رشد و پیشرفت کسب و کارمان هم سرعت خیلی بیشتری داشته باشیم و هم اینکه بتوانیم خیلی از کارها را راحت تر انجام دهیم. نوشتن قرارداد با شریک نه تنها نشانهی بیاعتمادی نیست بلکه نشانهی اصولی کار کردن و حرفهای بودن ماست چرا که ممکن است برای مثال بعد از گذشت مدتی از شروع همکاری، ما یک سری از جزئیات را که روز اول بر سر آنها توافق کرده بودیم فراموش کنیم و طبیعی است که در این صورت با مشکل مواجه میشویم؛ یا ممکن است در خصوص حساب و کتاب ها و مسائل مالی که موضوع بسیار مهمی است دچار اختلاف شویم؛ پس بهتر است همه چیز را بین خودمان مکتوب کرده و اصولی پیش ببریم.
یادتان باشد که هیچ کس با نوشتن یک قرارداد حرفهای و اصولی در شراکت خود به مشکل نخورده اما مطمئن باشید اگر از قرارداد استفاده نکنید و بخواهید همه چیز را شفاهی پیش ببرید قطعا با چالشهای جدی مواجه خواهید شد.
در این مقاله ما قصد داریم در مورد این صحبت کنیم که قرارداد شراکت و همکاری خود را باید به چه شکل منعقد کنیم و در نگارش این قراردادها به چه نکاتی توجه نماییم تا بعدا با مشکلات جدی قانونی و حقوقی مواجه نشویم.
رعایت قانون “آدم خوب من”
رعایت قانون آدم خوب من مربوط به مرحلهی قبل از قرارداد است و به این معنی است که ما قبل از اینکه با کسی وارد شراکت و همکاری شویم، سابقهی او را بررسی کنیم و بسنجیم که آیا این شخص از نظر کیفیت کار، شفافیت مالی، زمان بندی و خوش قول بودن و فاکتورهای دیگری که ممکن است برای ما مهم باشد فرد واجد شرایطی هست یا نه! چون اگر شما با یک شخص نامناسب شراکت کنید حتی اگر در قراردادتان به مشکلی بر نخورید باز هم قطعا آن کسب و کار خیلی جای رشد نخواهد داشت و با چالش های بسیاری مواجه خواهید شد.
یک راهکار ساده! کافیست به افرادی که این شخص قبلا با آنها کار کرده است مراجعه کنید و نظر آنها را بپرسید.
آوردههای شما چه چیزهایی هستند؟
اگر همکاری شما در شراکت به صورت مالی باشد و جهت تحقق اهداف کسب و کارتان پول آورده باشید، پس آوردهی شما پول خواهد بود و اگر قرار است کاری انجام دهید، آوردهی شما همان کار شما خواهد بود. باید تمام این موارد در مادهای که عنوانش “آوردههای طرفین” یا شرکا است کامل و تفکیک شده مشخص شود.
شرح وظایف و انتظارات
یک کاغذ بردارید و انتظارات، حساسیتها و دغدغههای خودتان را از طرف مقابل که ممکن است یک یا چند نفر باشند یادداشت کرده و به آنها تحویل دهید و در مقابل از آنها هم خواهش کنید همین کار را انجام دهند و حتما ضمانت اجرایی برای آن تعیین کنید به این معنا که اگر طرف مقابل به تعهدش عمل نکرد من چه کاری میتوانم انجام دهم و این ضمانت اجراها را هم در قراردادتان بگنجانید.
بحث بسیار شیرین و مهم تسویه حسابهای مالی و حساب و کتاب ها
اگر در قرارداد خودتان ماده مربوط به حساب و کتاب ها را خیلی تمیز و تفکیک شده تنظیم نکنید تمام شیرینی این بحث به تلخی تبدیل میشود. در تنظیم این ماده باید حتما چند مسئله را مشخص کنید:
مورد اول این است که میخواهید تسویه حسابهای مالی در چه زمانی انجام شود؟ مثلا اول هر ماه شمسی یا اول هر فصل و یا….
مورد دوم اینکه این تسویه حسابها را چه کسی انجام میدهد؟ شما، شریکتان یا هر دو باهم و یا اینکه یک حسابدار مسئول انجام این کار خواهد بود.
مورد بعدی این است که طبیعتا ما کسب و کارهای خود را برای کسب درآمد و سود راهاندازی میکنیم. مشخص کنید که این پولها به چه حسابی واریز میشود؟ حساب شما، شریکتان یا یک حساب مشترک!
و مورد آخر این است که اگر حساب مشترکی باز کردید تعیین کنید که چه کسی به این حسابها دسترسی دارد و بر آن نظارت میکند.
نحوه مدیریت
باید در قرارداد در خصوص نحوه مدیریت کار تعیین تکلیف شود؛ خصوصا در کشور ما اگر به این نکته در قراردادی توجه نشود میتواند بسیار باعث دردسر شود. پیشنهاد ما این است که بر اساس وظایف و تخصصهایی که دارید بخش های مختلف تصمیم گیری را تفکیک کنید و هرکس متناسب با وظیفه و تخصص خودش مدیریت آن بخش مرتبط را بر عهده داشته باشد.
البته همیشه یک سری مسائل وجود دارد که بینابین است؛ یعنی نه در تخصص شماست و نه شریکتان! که موارد این چنینی را میتوانید با مشورت و همکاری هم انجام دهید.
استخدام، اخراج و بیمه کارمندان
به طور کلی باید مشخص شود که هر نوع هزینهای اعم از حقوق و مزایا و بیمه کارمندان و… بر عهده چه کسی است.
قطع همکاری و پایان دادن به شراکت
هر همکاریای که ایجاد میشود روزی پایان میپذیرد و این خاصیت روابط بین انسانهاست پس بهتر است در قراردادتان مادهای تحت عنوان “ماده قطع همکاری” یا فسخ قرارداد داشته باشید تا بعدا مشکلاتتان به حداقل برسد. در این ماده مشخص کنید که اگر کسی خواست همکاری خود را قطع کند، این قطع همکاری اولا باید با اطلاع قبلی باشد و دوما بنا به دلایل منطقی و محکم صورت پذیرد و پس از اطلاع، مدتی در پست خودش باقی بماند تا کارها به خوبی انجام شود یا شخصی جایگزین شود و خروج ناگهانی این فرد باعث نشود که کارها زمین بماند و همه چیز از بپاشد.
محرمانگی و عدم افشا در قرارداد شراکت و همکاری
یکی از مهم ترین سرمایه گذاریهایی که میتوانید در همکاریها و شراکتهای خودتان داشته باشید این است که یک قرارداد با عنوان “محرمانگی” و “عدم رقابت” با یکدیگر منعقد کنید. چون ممکن است کسی با شما شریک شود، اطلاعات مختلف و محرمانه مربوط به کسب و کار شما را یاد بگیرد، با افراد زیادی آشنا شود و سپس به این نتیجه برسد که دیگر نیازی به شراکت و تقسیم سود ندارد و تصمیم بگیرد خودش به تنهایی همان کسب و کار را راه بیندازد.
قرارداد محرمانگی و عدم رقابت به شما کمک میکند تا بعد از قطع همکاری همه چیز از بین نرود و بتوانید بر اساس داشتههایی که قبلا به آن اشاره کردیم به کار خودتان در آن حوزه و بیزنس ادامه دهید.
تشکیل جلسات منظم
زمانی را تعیین کنید مثلا به صورت هفتگی یا ماهیانه که دور هم جمع شده و گزارش هایی را در مورد اینکه کارهای مربوطه چطور پیش رفته، کسب و کار به کجا رسیده و حساب و کتابها چطور بوده است ارائه کنید. این کار باعث میشود که بعدا سوء ظنها و سوء استفادههایی نسبت به شما به وجود نیاید و همچنین باعث میشود که وحدت و همکاری شما با شرکایتان حفظ شود؛ زیرا در بسیاری از شراکتها حضور فیزیکی همزمان وجود ندارد و شرکا ممکن است مدت زمان زیادی کنار یکدیگر فعالیت نکنند.
یک نکتهی کمی پیشرفته تر!
شراکت شما طبیعتا ممکن است دستخوش تغییراتی شود و شاید شما بخواهید بعدا مفاد قرارداد را تغییر دهید. پس حتما مادهای را در این خصوص در قرارداد لحاظ کنید با این مضمون که هر چیزی را که ما بخواهیم تغییر دهیم باید اولا با آگاهی و رضایت هر دوی ما یا همه ی شرکا باشد و ثانیا حتما به صورت مکتوب باشد، این سند مکتوب به عنوان متمم یا الحاقیه به قرارداد اضافه میشود و اگر هر تصمیمی غیر از این گرفته شود کاملا بی اعتبار خواهد بود.
امیدواریم که شراکت ها و پروژه های پولساز و موفقی داشته باشید!
مطلب فوق را چگونه ارزیابی می کنید؟
برای امتیاز دهی به مطلب کلیک کنید
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آرا: 1
اولین نفری باشید که امتیاز می دهید
مطالب زیر را حتما بخوانید
ممنوعه های نگارش قرارداد (قسمت دوم)
3.33k بازدید
ممنوعه های نگارش قرارداد (قسمت اول)
3.68k بازدید
چگونه در پروژه ها و قرارداد ها، حق و حقوق خودمان را کامل و به موقع دریافت کنیم؟
3.45k بازدید
۵ اشتباه رایج فریلنسر ها در بستن قرارداد که شما هم مرتکب می شوید!
3.63k بازدید
آیا ویروس کرونا قرارداد های کسب و کار را لغو می کند؟
3.87k بازدید
سوالی دارید؟ بپرسید پاسخ خواهیم داد...