اردیبهشت
قراردادباما تی وی
ممنوعه های نگارش قرارداد (قسمت اول)
ممنوعه های نگارش قرارداد (قسمت اول)
قرارداد یک سند حقوقی قابل استناد است که به شما در هر جایگاهی که هستید کمک میکند تا بتوانید از حقوق خودتان دفاع کرده و با مشکلات کمتری مواجه شوید. نحوه نگارش و تنظیم یک قرارداد میتواند سرنوشت افراد و کسب و کارها را تحت تاثیر قرار دهد. اشتباهات خطرناک و اتفاقا رایجی وجود دارد که در نوشتن و بستن قرارداد ممکن است اتفاق بیفتد؛ در این مقاله ما به این اشتباهات اشاره میکنیم و برای هر کدام راه حل و جایگزینی ارائه خواهیم کرد.
اشتباه اول
اولین اشتباه شروع به کار قبل از انعقاد قرارداد، به بهانههایی مثل سرعت بخشیدن به کارها و یا با وعدهی انعقاد قرارداد در آینده است. ممکن است در ابتدای کار با این پیشنهاد مواجه شوید که اول کار را شروع کنیم تا عقب نمانده و زمان را از دست ندهیم و بعدا در یک فرصت مناسب قرارداد را مینویسیم! به هیچ وجه به چنین پیشنهادی جواب مثبت ندهید چون زمانی که شما وارد پروژهای شوید هیچ ضمانتی وجود ندارد که طرف مقابل که همان روز اول حاضر نشده یکی از تکالیف حرفهای خودش را انجام دهد و قراردادی را با شما تنظیم کند، بعدا این کار را انجام دهد! و حالا ممکن است کاری که شروع کردهاید به مشکل بخورد و شما هزینههایی را نیز صرف کرده باشید و آن وقت دست تان به هیچ کجا بند نباشد! پس به هیچ عنوان این پیشنهاد را قبول نکنید و اینطور استدلال کنید که ما از همان ابتدا قصد داریم همه چیز را به صورت اصولی و استاندارد پیش ببریم و ترجیح میدهیم اول قرارداد را امضا کنیم و سپس شروع به کار کنیم.
اشتباه دوم
اشتباه دوم که شاید مهمترین و معمولترین اشتباه باشد استفاده از نمونه قراردادهای رایج در اینترنت است. دلیل استفاده از نمونههای آماده قرارداد این است که ما نمیخوایم هزینهای را برای تنظیم قرارداد به کسی بدهیم؛ ولی اگرشما هم اینطور فکر میکنید، باید این خبر بد را به شما بدهیم که اگر هزینه تنظیم هر قرارداد در حدود چند صد هزار یا چند میلیون تومان باشد، هزینه گرفتن مشاوره و دادگاه رفتن و پرداخت حق الوکاله خیلی سنگینتر و شاید دهها برابر بیشتر است؛ پس منطقی است که همین امروز که میتوانید با یک مبلغ مختصر این کار را به یک متخصص بسپارید و یک قرارداد اصولی برای خودتان تنظیم کنید این کار را انجام دهید تا فردا درگیر خیلی از مسائل دیگر نشوید! بسیار مهم است که برای هر پروژه شما ببینید که نیازهای شما چی هست، چه توقعاتی از طرف مقابل دارید، طرف مقابل چه توقعات و انتظاراتی از شما دارد، چه ضمانتهایی را میخواهید تعیین کنید که اگر وظایف انجام نشد بتوانید از آنها استفاده کنید، میخواهید طریقه پرداختتان به چه شکل باشد، اگر پرداخت ها به موقع و کامل انجام نشد بتوانید چه کارهایی انجام دهید و به چه صورت میتوانید قرارداد را فسخ کنید همچنین اگر در قرارداد به اختلافی برخوردید چگونه بتوانید آن اختلاف را حل و فصل نمایید و نکات خیلی زیاد دیگری که تقریبا در هیچ کدام از نمونههای آماده در اینترنت نه تنها به صورت حرفهای به آنها پرداخته نشده و خیلی اصولی نوشته نشدهاند بلکه حتی اگر فرض کنیم که اینها خیلی اصولی و حرفه ای نوشته شده باشند باز هم هیچ کدام متناسب با نیاز های شما و اصطلاحا شخصی سازی شده نیستند؛ پس هیچ وقت این ریسک را نکنید که بخواهید با یک سرچ ساده مثل دانلود رایگان نمونه قرارداد کار خودتان را جلو ببرید.
اشتباه سوم
اشتباه بعدی این است که با چشمان بسته قرارداد میبندید! یعنی تحقیق کافی در مورد طرف مقابل خودتان نکردهاید و سابقه ی فرد را چک نکردهاید تا ببینید با چه کسانی کار کرده، چه تجربیاتی داشته، چقدر در مباحث مالی شفاف بوده و چقدر به قول هایی که داده از نظر زمانی به موقع عمل کرده است؛ اینجاست که شما حتی اگر بهترین قرارداد را هم بنویسید اما طرف مقابل این حداقلهای شرایط حرفهای را رعایت نکند قطعا به مشکلاتی بر خواهید خورد.
اشتباه چهارم
در خیلی از پروژه ها ممکن است این اتفاق بیفتد که طرف مقابل قرارداد را جلو چشم شما امضا نکند. این یک ریسک خیلی خطرناک و بزرگ است! اصلا در دام این تله نیفتید؛ به این دلیل که فرد ممکن است نسخهای را ببرد و در نهایت امضا نکند و این شما باشید که نسخهای را امضا کردهاید و کار را شروع کرده، وقت و هزینه صرف کردهاید و بعد طرف مقابل به شما بگوید که من پشیمان شدم و دیگر نمیخواهم این قرارداد را امضا کنم! آن وقت قراردادی در دست شخص مقابل وجود دارد که درآن امضا و اثر انگشت و مشخصات شما هست و ممکن است از آن سوء استفادههایی شود؛ و یا حتی ممکن است این اتفاق نیوفتاد اما امضایی پای قرارداد زده شود که امضای آن شخص نیست و زمانی که به اختلاف برخوردید متوجه شوید که امضا واقعی است اما امضای شخص مورد نظر شما نیست و امضای فرد دیگری است و یا اینکه امضا فیک است؛ اینجا چه اتفاقی میافتد؟ شما انگار با هیچ کس، هیچ قراردادی نبستهاید! پس برای اینکه در دام این تله نیفتید و سرتان کلاه نرود سعی کنید همیشه قرارداد یک جا، در یک زمان و جلوی چشم شما امضا شود و به جز امضا حتما اثر انگشت را هم به قراردادتان اضافه کنید.
یکی دیگر از اشتباهاتی که اتفاق می افتد این است که افراد ترجیح میدهند فقط صفحه آخر قرارداد را امضا کنند که این کار، کار خیلی غلط و پر ریسکی است؛ از این جهت که ممکن است یک فرد با مهارت در صفحات دیگری که امضا نشده است و اثر انگشت ندارد تغییراتی ایجاد کند، جعل های خیلی ریزی انجام دهد، برای مثال یک سری کلمات ریزی را اضافه یا کم کند و این تغییر کلا سرنوشت تعهدی و قراردادی شما را تحت تاثیر قرار دهد؛ پس حتما تمام صفحات را امضا و اثر انگشت کنید.
اشتباه پنجم
آخرین اشتباهی که در این مقاله به آن اشاره میکنیم این است که طرف مقابل شما یک شرکت و یک شخصیت حقوقی باشد و شما نرفته باشید در سایت روزنامه رسمی کشور به ادرس ww.rrk.ir چک کنید که مشخصات این شرکت به چه صورت است! آیا چنین شرکتی اصلا وجود قانونی دارد؟ و اگر وجود دارد چه کسانی صاحبان حق امضای مجاز هستند و میتوانند قرارداد را امضا کنند؟ پس اگر خواستید با یک شرکت قراردادی را امضا کنید، از آنها خواهش کنید اسم کامل و قانونی شرکت خودشان و یا شماره ثبت شرکت را به شما بدهند تا بتوانید به سایت روزنامه رسمی مراجعه کرده و در قسمت آگهیهای قانونی آن را وارد کنید و ببینید که این شرکت چی هست، موضوع و محدوده فعالیتش چیست؟ و از همه مهمتر چه کسانی حق دارند قراردادی را از طرف شرکت امضا کنند.
مطلب فوق را چگونه ارزیابی می کنید؟
برای امتیاز دهی به مطلب کلیک کنید
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آرا: 1
اولین نفری باشید که امتیاز می دهید
مطالب زیر را حتما بخوانید
ممنوعه های نگارش قرارداد (قسمت دوم)
3.33k بازدید
چگونه در پروژه ها و قرارداد ها، حق و حقوق خودمان را کامل و به موقع دریافت کنیم؟
3.45k بازدید
برای مشارکت و همکاری چطور قرارداد بنویسیم و به چه نکاتی توجه کنیم تا بعدا متضرر نشویم؟
3.37k بازدید
۵ اشتباه رایج فریلنسر ها در بستن قرارداد که شما هم مرتکب می شوید!
3.63k بازدید
آیا ویروس کرونا قرارداد های کسب و کار را لغو می کند؟
3.87k بازدید
سوالی دارید؟ بپرسید پاسخ خواهیم داد...